Hoppa till sidans innehåll

6 jan Raus kyrka - Gantofta


"Jag satt ensam i bussen när jag från ändhållplats Dalhem åkte till ändhållplats Råå i morse. Såsom SMHI hade förutsagt snöade det under hela vandringen. Vid min promenad upp till Raus Kyrka gick tankarna att det kanske ingen vill ge sig ut idag när vinterns första snö faller. Det kunde bli glatt och halkigt och kanske frysa till på vägarna. Men vi blev 9 personer som trotsade vädret och gick på spängerna på Råå-åns södra sida. Jag skänkte en tacksamhets tanke till Helsingborgs kommun som hade lagt ut duktigt med grus på många våta ställen.

När vi korsade ån i Gantofta berättade jag om Gantoftas celebritet Gustaf Håkansson. Diskvalificerad av ålder cyklade han Sverigeloppet 1951 från Haparanda -Ystad, 176 mil i egen regi. Överårig med 26 års marginal kom han i mål ett dygn tidigare och hade krossat övriga startfältet. Han blev Stålfarfar med hela svenska folket och fick träffa kungen.


Vi rastade vid Görarps Mölla där ett annat glatt gäng satt vid långbord och grillade. Inga ungdomar eller barnfamiljer precis mera 70-plussare. Trevliga människor som meddetsamma erbjöd oss en varm grill och borste för att rensa bord och bänkar från snön. När vi sedan fortsatte vår vandring mot Raus kyrka hade Råådalen förvandlats till ett vinterdrömlandskap. Många av oss kommenterade knarret under fötterna som man minsann inte så ofta får uppleva i Skåne.

Vi stannade till vid Rausings familjegrav på kyrkogården. Den senast gravsatta var Hans Rausing som var en av bröderna som tillsammans med far Ruben, grundade världsföretaget Tetra Pak.

Tack vare att Rita såg att det var tänt i kyrkan, gick vi in i Helsingborgs äldsta byggnad. Vi fick ett varmt välkomnande av kyrkoherden med pianospel och sången 'Gläns över sjö och strand'. Det kändes som en varm och värdig avslutning av Trettondedag Jul, coronaåret 2021."

Mona FolkessonVandrare

 

Dagens ledare Mona Folkesson med en nöjd deltagare.

 

  Laxtrappa

 

Laxtrappan vid Råån 6/1-21.

 

 

Träd

 

Snön samlar sig på Råån 6/1-21.

 

 

 

 

Foton:   Rita Aatola Olsson

 

Uppdaterad: 07 JAN 2021 17:45 Skribent: Göran Holbeck
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Kristian Kriblad, Harnackavägen 36
26675 Hjärnarp

Kontakt:
Tel: 0706190695
E-post: This is a mailto link

Se all info