Hoppa till sidans innehåll

2 maj Grevie


När vi hittade fram till Klövervägen uppe på höjden; tog Boris emot oss och anvisade en fin, nyklippt gräsmatta för parkering. Coronaavstånd gäller och därför blir det rätt många bilar. Så småningom blev vi    28 pers. som gick efter Boris ner genom Grevie. På ett ställe passerade vi en gångbro över cykelvägen som nu har anlagts där det gamla tågspåret gick. Det tog 3 år att spränga sig igenom berget innan spåren då ca år 1880 kunde läggas. Lång tid tyckte man säkert då, men ingenting alls jämfört med när den nya tunneln skulle byggas på 2000-talet på ett ställe där Hallandsåsen mest bestod av grus. Det tog 23 år.

Den första rasten höll vi uppe på höjden med milsvid utsikt över Skälderviken avgränsad av Kullaberg.    Idag låg berget som en urtidsödla tungt och stadigt förankrat mellan Skälderviken och Kattegatt. Bara för en vecka sedan vandrade vi därborta på berget och utgick från Mölle kapell. Vi kan skatta oss lyckliga som har en sådan vacker trakt i vårt närområde. Och tacksamhet kan man känna att tillhöra en förening med ledare som visar oss stigarna till sina smultronställen.

Så småningom kom vi förbi en stenig och torr åker förberedd för sådd. Tänkte i mitt stilla sinne att här växer väl inget men blev upplyst om att man antagligen väntar på värmen innan majsen kan komma i jorden.      När vi kom ner på mera slät mark fick vi gå på gränsen mellan åker och gräsmatta. Boris hade tillåtelse från bonden att tvära över om vi höll oss precis emellan dessa två grödor. Vi förstår så klart att 56 obetänkta fötter kan göra skada på en nysådd åker. Vi passerade också en stor, mjölkproducerande gård där nyfödda och upp till några veckor gamla kalvar var i sina kalvhyddor. 

Det var nu dax att vända ryggen mot Skälderviken och gå tillbaka på vindlande stigar upp och ner över natursköna Grevie backar. Här bland eneskog, vitsippor och björnbärsnår höll vi vår andra rast. Sedan gick det uppför, förbi Lindabs stora fabriksområde och lätt svettiga efter nästan 13 km var vi uppe vid Chalet Boris. 

Vid pennan Mona Folkesson


Karta och foton: Piia Karlsson

Uppdaterad: 02 MAJ 2021 20:35 Skribent: Göran Holbeck
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Kristian Kriblad, Harnackavägen 36
26675 Hjärnarp

Kontakt:
Tel: 0706190695
E-post: This is a mailto link

Se all info