Hoppa till sidans innehåll

27 jun Konstrunda - Helsingborg


Min första tanke i morse var "bara det inte blir så hett som förra söndagen!" Första delen av vandringen går på asfalt och ingen skugga finns att få. Men det ordnade sig. Idag sken solen med sin frånvaro och vi 23 vandrare fick in angenäm tur. 

Vi började med ett besök i Mariakyrkan där vi tittade på tavlan som Tycho Brahe satt upp efter sin dotter Kristinas död. Tychos dotter dog år 1576 i späd ålder av pesten som hemsökte vår trakt då.

Sedan ner till Magnus Stenbocks staty som inte behöver någon närmare beskrivning. Alla har sett den. Flera av oss lägger dock märke till att Stenbock till häst numera symboliskt sticker svärdet i slidan. Striden med danskarna är över får man hoppas.

På hamntorget stannade vi till vid Sjöfartsgudinnan på sin höga pelare, donerat av familjen Sommelius, då ägare av Helsingborgs Dagblad. I samma veva tittade vi på Bernadottemonumentet på plats där den första Bernadotte, Carl XIV Johan steg i land.

Nu gick vi ut på Parapeten och tittade på Gångspelet av Risto Karvinen, klappade Kaninerna framför Dunkers och kom till statyn Tre Kvinnor med gummistövlarna strödda ikring. En av deltagare sa att hon sett statyn många gånger men inte tänkt så mycket på vad den föreställer. Längre fram mot slutet av vår vandring kommer vi att komma till Tycho Brahe Brunnen där en inskription säger: Icke makt och  rikedomar endast konstens herravälde består. Dessa ord passar väl in här. Alla de hundratals kvinnor som har jobbat på Galoschen som Henry Dunkers gummifabrik kallades i folkmun, har förtjänat denna uppmärksamhet gjuten i brons.

Raskt vidare över Drottninggatan till Margaretamedaljongen av Carl Milles. Ännu i dagarna då Helsingborg förknippas med Sofiero har vi mycket att tacka Kronprinsessan Margareta som mycket aktivt bidrog hur Parken Sofiero ser ut idag. Hon kallades blomsterprinsessan men dog redan i 30-årsåldern.

Rast hade vi vid statyn av Henke Larsson, Helsingborgs kända fotbollspelare.

Sedan tog vi Landborgspromenaden tillbaka söderut, stannade till lite i Vikingsbergsparken, gick ner och korsade Hälsovägen. På Fågelsångsgatan mitt framför Jacob Hansens Hus tittade vi på Tycho Brahebrunnen från 1927.

Nu var det bara ett par minuter upp till Pestbegravningsplatsen från 1711 i slottsparken.

1576 tog pesten Tycho Brahes lilla flicka. 1711 vittnar pestkyrkogården i slottsparken om böldpestens 133 offer. Och vi vandrare befinner oss i 2021 för andra året i corona-pandemin.

Där avslutade jag rundan och jag tackades av.

Skribent och vandringsledare,
Mona Folkesson


Foton av Robert MomanInuti Sankta Maria kyrka

Magnus Stenbocks staty på Stortorget

Magnus Stenbocks staty

Sjöfartsgudinnan

Gångspelet

Tre Kvinnor

Henke Larsson och två vandrare

Uppdaterad: 28 JUN 2021 15:18 Skribent: Göran Holbeck
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Kristian Kriblad, Harnackavägen 36
26675 Hjärnarp

Kontakt:
Tel: 0706190695
E-post: This is a mailto link

Se all info