Hoppa till sidans innehåll

25 apr Östra Kullaberg


Söndagens vandring startade vid Mölle kapell, där första frågan var - Vad är skillnaden på kapell och kyrka?

Ett kapell är en religiös plats för bön och dyrkan. Men den största skillnaden är att den är knuten till en större icke-religiös institution. Ett kapell kan hittas i icke-religiösa institutioner som sjukhus, högskolor, fängelser och palats. Det kan också vara en förlängning av en viktig religiös institution som en kyrka, synagoga eller moské.
Det var Möllekapells syförening som 1902 började handarbeta för att sedan sälja sina sina alster på auktion för att på så vis samla in pengar till bygget av kapellet som kunde invigas år 1935.    Då hade dom samlat in 50.000 kr. Tomten skänktes av Krapperup.

Vi blev 26 stycken som började vår vandring i bästa solsken och gick mot Björkeröds by. A.D. 1491 var det två frälsebönder under Krapperup. Byn ändrade karaktär från 1800-talet. Vi gick igenom bokskog som är mellan 100 - 200 år gammal. På 1700-talet lär Carl von Linné ha sagt    att Kullaberg var skalligt och ljungbeväxt.
Domarringen från järnåldern innehåller ett ojämnt antal stenar.

Och ingen vandring utan fikapaus, en fikapaus med bästa utsikten.
Vid Håkullsmosse fick vi höra skrönan om Potta i Långhaga som ansågs vara en klok gumma när hon levde. Men när hon dog och var begravd, så lär hon ha hoppat upp ur sin grav och ställt till ofog. Så därför så grävdes hennes kista upp igen för att se'n sänkas i Håkullsmosse, där man drev en påle genom kistan och hennes hjärta.

Text och bild: Piia KarlssonMölle kapell

Bokskog på Kullaberg

Mest björkar

Vitsippor

Vitsippa och skogsviol

Fin utsikt

Uppdaterad: 25 APR 2021 18:07 Skribent: Göran Holbeck
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Kristian Kriblad, Harnackavägen 36
26675 Hjärnarp

Kontakt:
Tel: 0706190695
E-post: This is a mailto link

Se all info