21 mar Domsten - Kulla Gunnarstorp

Det var kylslaget och blåsigt när vi samlades i Dungen norr om Domsten. Men som vanligt fick jag lätta på klädseln rätt snart när vi 36 vandrare hade kommit igång längs Bygatan söderut. Vid nr 79 gjorde vi ett kort uppehåll. Här hade Nils Poppe bott och efter hans död har Gunilla Poppe under många år hållit sommarteater i trädgården. Just i veckan har man hört att Berit Carlberg har avlidit. Hon var primadonna till Nils Poppe under många år när han upp i hög ålder uppträdde för utsålda föreställningar på Fredrikdalsteatern i Helsingborg. Det hände att hon under föreställning inte kunde hålla sig för skratt när Poppe fräckt slängde ut nån replik utanför manus.

Så småningom lämnade vi Domsten och fortsatte upp och söderut på skogsstigen med lärk, björk och gammal bokskog. Det var skönt att höra vinden i träden utan att vara direkt utsatt för den. När vi så kom till slottet var vägen till det som kallas Borgen tyvärr spärrad. Godsets anor går tillbaka till 1400-talet och det var Jörgen Ottesen Brahe, bror till självaste Tycho Brahe, som lät uppföra Borgen i slutet av 1500-talet. Sedan dess är det många släkter som Rosenkrantz, Sparre, Ramel, de la Gardie och de Geer; som har varit ägare. Det nya Slottet med torn och tinnar, som ligger ett stenkast västerut; byggdes 1868 av von Platen, son till Baltzar von Platen som grävde Göta Kanal. Idag bebos slottet av Gustaf och Marika Trolle.

Efter slottet följde vi stigen neråt mot Hittarp och där vände vi och gick vidare norrut på Kullaleden. Tack vare Anna vid min sida hittade vi en rastplats nere vid en liten havsvik där vi fick skydd från den brutala nordvästvinden. Solen flödade och Sundet glittrade. Slottet Kronborg på andra sidan låg som presenterat på silverfat. Turen gick sedan vidare norrut och vi passerade det lilla stugområdet där husen av masonit varje höst plockas ner inför vintern.

När vi kom till Domstens hamn var det någon som beklagade att glasskiosken inte var öppen ännu för säsongen. Jag tolkade det som ett uttryck för trivsel. Trots allt är det bara 21 mars idag. Efter ett kort uppehåll var det att streta vidare mot vinden till bilarna i Dungen.

På slutet fick vi en välbehövlig uppsträckning av Karin, vår kassör. "Vi brer ut oss för mycket, går i bredd, mötande får invänta på sidan av stigen". Alltså vi m å s t e undvika att uppträda som om det bara är vi som är ute. Inte ens vid normaltid ska det se ut så här. Och ännu har de flesta inte fått sin första spruta. Vi vill inte ha påpekanden och kanske insändare eller telefonsamtal om hur vi uppträder. Kommer man i en stor grupp har man ögonen på sig.

Vid pennan Mona Folkesson som var vandringsledare för dagen.

Karta av Lena Ottosson

Foton av Romana Klimt:

Domsten

Kulla Gunnarstorps slott

Kulla Gunnarstorp Oas

Foton av Annika Gustavsson:

Stenen vi såg när vi fikade. Det är den mest bevarade tidvattensmiljön i Skandinavien. De växelvisa lodrätta lagerna av lersten och sandsten, avslöjar att platsen för 200 miljoner år sedan var kraftigt påverkat av tidvattnet.

Uppdaterad: 21 MAR 2021 19:30 Skribent: Göran Holbeck

Kristian Kriblad, Harnackavägen 36