Hoppa till sidans innehåll

1 aug Kullaberg


På min stegmätare står det 11,7 km. Dock säger det inte mycket om vad vi i själva verket har gjort idag. Men om jag förklarar att vi klättrat ner och upp för Nimis, gått upp över Sadeln, fortsatt upp till Håkull 188 m ö h och sedan tagit stigen över Gregers Backe; kan man säkert förstå att dagens vandring var något över det vanliga.

Vi var 13 pers. som startade på Björkeröds parkering och gick en sväng längs med Björkeröds Mosse bakom Friluftsfrämjandets stuga. Vi möttes av stilla vattenblänk, ett svanpar med ungar drog fram på andra stranden. Sedan gick det vidare uppåt genom den lilla samlingen av hus som är själva Björkeröd. När vi kom till  markeringen med stort "N" bar det neråt brantare och brantare över stock och sten. Väl nere vid havet befann vi oss nu i landet Ladonien som befolkas av ca 23000 invånare. Landet har Kung och Drottning, adel och bönder, egen flagga. Allt det berättade självaste Grevinnan av Ladonien Eva af Tullberg för oss - tillika ledare för dagen. Och utbrytarstaten fortsätter skapa rubriker: Nimis brandhärjat, Ladonien förklarar krig mot Sverige och San Marino...

Att klättra upp var inte lätt eftersom stora skaror med vandrare var nedåtgående igenom de trånga gångarna. Väl uppe på stigen igen kunde jag inte låta bli att skänka en uppskattningens tanke till den oförtröttlige konstnären Lars Vilks; som har tänkt ut, planerat, samlat och burit virke, spikat ihop denna imponerande skapelse Nimis på detta svåråtkomliga och vackra ställe på berget. Och inte är det färdigt med det. Hela bygget lagas och underhålles ständigt. Nimis är latin och betyder "för mycket". Det säger allt.

Nu gick det vidare västerut över Sadeln och Håkull. Utsikten var hänförande däruppe ner på Skälderviken och Öresund på andra sidan. Och där emellan vilar vackra Kullabygden. Inte varje gång vi har en rastplats av sådan dignitet. På nervägen gick vi upp för Gregers backe och då sa vi alla att det nu r ä c k e r med uppförsbackar! Och vem har sagt att Skåne är platt?

Tack Eva för utmaningen!
Mona Folkesson

Uppdaterad: 02 AUG 2021 13:49 Skribent: Göran Holbeck
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Kristian Kriblad, Harnackavägen 36
26675 Hjärnarp

Kontakt:
Tel: 0706190695
E-post: This is a mailto link

Se all info