16 maj Örjabäcksleden

Dagens vandringsledare Bertil Ericsson hälsade oss välkomna till Strövelstorp för att ta oss med på Örjagårdsleden som löper mellan Strövelstorp och Ausås. Vi var 36 deltagare som trotsade risken för regn och åska och gav oss ut i den vackra omgivningen. Ackompanjerade av fågelsång och med den rogivande Örjabäcken som följeslagare kunde vi njuta av vackra vårblommor som som svalört m. fl. ute i markerna. Häggen blommmade också för fullt, så även rapsfälten, och bidrog till en visuell skönhetsupplevelse tillsammans med all grönska som naturen bjuder på. Leden löper i en varierande terräng med en blandning av skogspartier, åkrar och ängar.

Bertil informerade oss bl. a. om det gamla mejeriet som vi passerade och platsen för en dansbana som funnits fram till mitten på 1800-talet. I närheten fanns också Elsa Anderssons grav, Sveriges första kvinnliga flygare och fallskärmshoppare.

Vid Nöttaskogen, bestående av björk och ek huvudsakligen, rastade vi för att inta vår förplägnad innan vi fortsatte vandringen. Vi passerade sedan en större äppleodling bestående av 300 sorters äpplen. Även annan frukt odlas på området.

I Ausås samlades vi intill den anrika prästgårdsanläggningen som består av flera olika byggnader. Här finns prästgården, församlingshemmet, bygdemuseet samt en idrottshall.
Vägen tillbaka var ungefär densamma med en smärre avvikelse. Vädret stod oss bi och vi slapp utlovat regn och åskväder.

Vid framkomsten tackade vi Bertil med en applåd för en naturskön och behaglig vandring genom den lantliga idyllen.

Vid pennan
Ulf Jörgensen