16 jun Bisonvandring

Onsdagskväll 16 juni var vi 19 st. som startade vid Ausås kyrka. En härlig vandring i sol och ledda av Bertil gick vi 8,5 km. Ett stopp vid Bisonfarmen där Bengt tog emot. Vi fick en del information om bisonoxarna bl.a vet vi nu:  Dom höll på att utrotas av nybyggarna på prärien och på 1800-talet hade bison minskat från 60 miljoner till 1000 individer. Puckeln i nacken innehåller vatten så dom kan klara torka; och ska äta torrt gräs, grönt gräs är inte bra för deras magar. Kalvarna är ljust- bruna för att inte synas på prärien i det bruna gräset. En bisonoxe kan bli 40 år, men den stora tjuren Lindberg var endast 6,5 år och stor ändå när han kom emot oss för inspektion. Efter inköp av ölkorv (bisonkött) för den som ville så vandrade vi vidare med paus vid en fin gammal dans- bana, förbi möllan och Ausås scoutgård/fritids. Medlemmarna i scoutkåren har ökat igen och nu fanns ca 100 st. Vi fortsatte förbi flera vackra utsiktsplatser och förbi Luffargranen, Skånes största gran, och tillbaka till den vackra kyrkan.

Tack för en trevlig vandring, Bertil.

Text och bilder:  Annika Gustafsson

Bengt