Hoppa till sidans innehåll

14 feb Rydebäck - Ålabodarna


Hej!

Några bilder och rader från dagens vandring.

Vi var nästan 30 vandrare från EVF som samlats vid stationen i Rydebäck, där Rune Olsson tog emot oss och ledde oss mot klostret och Örenäs slott. Vi tog oss nerför backen till hamnen i Ålabodarna där vi fann fina platser i solen, där våran fika intogs.

Efter fikan gick vi längs havet mot Fortuna, men först visade Rune oss en gammal grav som skulle vara 5000 år gammal, alltså äldre än pyramiderna.

Vi smög ovanför nakenbadet, men där var ingen aktivitet, passerade Fortuna. För att sedan gå från stranden genom Rydebäck upp till stationen; där Rune avtackades och prisades för verkligen lyckats med vädret, sol och nästan vindstilla är inte så vanligt längs havet. 

Mvh

Bengt.Solen flödade redan på morgonen men det var 5 grader minus när vi körde till startplatsen i Rydebäck. Rune hälsade 30 vandrare välkommen. Solglasögonen åkte på när vi styrde söderut längs med järnvägen. Så småningom kom vi till Sockerkungen Tranchells pampige egendom, numera konferenshotell, känd under namnet Örenäs slott. Därefter gick det neråt genom den fina parken till hamnen i Ålabodarna. Här i denna lilla pärla var det lätt att hitta en plats i solen och känna hur kinderna värmdes. Vårkänslor och sommardrömmar var inte långt borta. 

På vägen norrut kom vi förbi den 5000 år gamla Örenäs gånggriften. Vi stannade upp. Det är trots allt inte var dag man bevittnar en sådan gammal plats av mänsklig verksamhet. Det är naturligtvis svårt att föreställa sig hur det gick till när griften skapades. Men sinne för skönhet och upphöjdhet vid val av plats hade människorna redan då. Gravplatsen ligger högt över havet och med milsvid utsikt mot det vi idag kallar Ven och Danmark. 

När vi närmade oss Rydebäck var det många, både barn och vuxna som passade på att åka skridskor på dammarna. Många av oss kom att tänka på barndomens skridskofärder. Det var länge sedan isen låg så tjockt att man vågade sig ut. Men skridsko är visst trots allt ingen utdöende sport i vårt land.  När jag kom hem visades VM i skridsko från Holland och här satte Nils van der Poel från Trollhättan världsrekord 12:32 på        10 000 m. Vi går samma sträcka på torra land på 3 timmar, rast inräknad! 

Sista biten upp till våra bilar heter "Kärleksstigen". Passar bra idag Valentin, Alla Hjärtans Dag. Vi tackade Rune för en underbar vandring.

Mona FolkessonKarta 1

Karta 2

Robert Moman

Bakom muren finns nunneklostret i Glumslöv

Robert Moman

På väg mot Ålabodarna

Även denna söndag hittade vi några fyrfota kompisar

Här ser vi några hjortar på väg mot Rydebäck

Robert Moman

Örenäs slott

Robert Moman

Ven från slottsträdgården

Ingången till en 5000-årig grav

Gånggriften från utsidan

Robert Moman

Här syntes inte några badare idag

Aktiviteter på parkdammarna i Rydebäck

Uppdaterad: 15 FEB 2021 16:29 Skribent: Göran Holbeck
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Kristian Kriblad, Harnackavägen 36
26675 Hjärnarp

Kontakt:
Tel: 0706190695
E-post: This is a mailto link

Se all info