Hoppa till sidans innehåll

Pulken


BUSSRESA TILL PULKEN M.M. - söndagen den 3 april 2016

Dagens resa till bl.a. Pulken hade samlat en hel busslast med vandrare som både hoppades få se tranor och få vandra i det sköna vårvädret. När alla var avprickade på deltagarlistan och hade hittat en plats i bussen bar det av mot östra Skåne. Bert hälsade oss välkomna till dagens resa och berättade lite om vad som skulle hända.

Väl framme vid Pulken kunde vi snart konstatera att det inte fanns så många tranor på plats idag och de få som fanns behövdes det en riktigt bra kikare för att kunna studera. Efterhand kom det dock en del fåglar inflygande och några av dessa var vänliga nog att landa ganska nära fågeltornet så att de gick att se med blotta ögat.

Att det var så få tranor har idag (måndag) fått en förklaring. Följande är hämtat från Vattenrikets hemsida.

Kopierat från:  Vattenriket

Efter 45 minuter var vi tillbaka på bussen för en kortare körning till Tosteberga Ängar där vi började med en fikapaus. Eftersom vår-vädret inte var så skönt som förväntat, det var ganska vasst i vinden, var alla snabbt klara för dagens första vandring.

Tosteberga ängar är ett naturreservat med betesmarker och busksnår med bl.a. hagtorn, slån och hassel. Ängarna är mycket artrika och kanske skulle vi idag få se några vårblommor och mycket riktigt, vi hade inte gått långt förrän vi såg de första blåsipporna. Alla kameror fram! Under den drygt två kilometer långa vandringen fick vi sen se mycket mer blåsippor, vitsippor, vårlök och till och meden ensam backsippa. Vi hade snart glömt den kalla vinden och bara njöt av vandringen.

Bussen körde sen norrut mot Ivösjön och Kjugekull, ett naturreservat med ett utemuseum som sköts av Villands härads hembygds-förening. Vi började vandringen med att ta oss upp till den högsta punkten, 66 meter över havet, med utsikt över både Ivösjön och Oppmannasjön. Vi gick den blå slingan, 3,3 kilometer, med en brant sluttning ner till Ivösjöns strand. Nu fick vi verkligen fyllt vårt lystmäte, längs hela stranden blommade mängder med blåsippor! Längre fram passerade vi några äldre byggnader, Kämpagården (en ryggåsstuga), ett krukmakeri och ett vagnslider. Tillbaka vid utemuseet gick de som ville även den röda slingan, bara 1,3 kilometer lång men med en terräng med mycket klippblock. Här kunde man verkligen börja fantisera om både troll och jättar, men det enda märkliga vi såg var bouldrare, d.v.s klättrare på klippblock.

Efter en sista fikapaus gick vi åter på bussen för att åka tillbaka till Ängelholm. Nöjda och glada efter en dag med skiftande upplevelser tackade vi vandringsledarna Bert och Anita Nilsson och busschauffören med en varm applåd.

 

Vid pennan
Karin

 

 

Samling

 

Samling

 

 

Vitsippor

 

Vitsippor

 

 

Hinder

 

Hinder passeras

 

 

Blåklockor

 

Blåklockor vid Ivösjön

 

 

Fågelspaning

 

Fågelspaning

 

 

Sten

 

Jättesten

 

 

Backsippa

 

Backsippa

 

 

Karta

 

Vandringsresan

 

 

Karta

 

Pulken

 

 

Tosteberga

 

Tosteberga

 

 

Karta

 

Kjugekull

 

 

 

Foto:  Jan Gustavsson

Sista fotot på sidan:  Karin Jonsson

 

Uppdaterad: 22 APR 2017 18:07 Skribent: Göran Holbeck
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Kristian Kriblad, Harnackavägen 36
26675 Hjärnarp

Kontakt:
Tel: 0706190695
E-post: This is a mailto link

Se all info