Hoppa till sidans innehåll

Svanshall


 

 

EVF UT I DET BLÅ PÅ KULLALANDET 10 juli 2013

Vandringsledare Marianne Johansson.
10 personer slöt upp till vandringen denna onsdagskväll och nu avslöjades det att utgångspunkt för kvällens vandring var hamnen i Svanshall. Marianne ledde oss i rask takt längs lummiga stigar, utmed ängar och betesmarker, förbi pampiga sommarvillor och små idylliska torp med prunkande trädgårdar. Under hela vandringen (för)följde oss den ljuvliga doften av kaprifol som blommar rikligt över hela Kullaberg så här års. Vi hittade till och med några enstaka blåbär längs stigen, annars är blåbärsriset mest brunt och förtorkat i år efter den långa kalla vintern.

Snart var vi framme vid ett av Svanshalls stenbrott där det bara är några halvt begravda rester av järnräls som påminner om tidigare verksamhet. Idag är stenbrottet en vattenfylld damm med vassruggar och blommande näckrosor. Vandringen fortsatte med ibland vidunderlig utsikt över Skälderviken, förbi den lilla hamnen i Bökebäck där vågorna skummade högt mot piren.

Framme i den lilla byn Skäret tog vi oss ner till stranden och vände åter mot Svanshall. Nu visade det sig ha varit ett klokt val att ta den övre stigen inne i den vindskyddande skogen på utvägen, för nu fick vi den ganska hårda vinden i ryggen i stället och det blev inga problem att ta sig fram på strandens klappersten. Efter en välförtjänt fikapaus i lä av en av klipporna fortsatte vandringen åter mot Svanshall och bilarna. Vi tackade för en skön vandring, särskilt jag som så Höganäsare jag är idag har gått på för mig helt nya stigar.

Vid pennan Karin....som också tog några bilder...

 

s 2

Marianne berättar om ett av Svanshalls stenbrott.

 

s 1
Så här ser stenbrottet ut idag....en vacker damm.

s 3

 Ett av mycket få blåbär som vi hittade.

s 4

 En vacker och väl vald rastplats.            

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:38 Skribent: Kjell Fjellsén

Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Kristian Kriblad, Harnackavägen 36
26675 Hjärnarp

Kontakt:
Tel: 0706190695
E-post: This is a mailto link

Se all info