Hoppa till sidans innehåll

Hovdala


 

 

                        ÄNNU EN VANDRING VID....

ho 0

                                                                   ......HOVDALA SLOTT

 

3/8  20012 Tage dagen.

7.10 Samlas ett antal personer med ryggsäckar, bra fotbeklädnad, dryck, matsäck och det viktigaste sommarkortet med sig.

Idag är det buss nr. 9 som gäller med Hässleholm som slutstation. Den passerar Munka-Ljungby där Bellis och Tuffa stiger på med sin matte. Vid busshållplatsen  Bernstorp står jag och väntar. Alltid lika trevligt att se ett antal kända människor på bussen. De är inte så talförda och sociala som de blir senare. (Bernstorp visste jag inte fanns förrän sommaren 2011 då jag först började nyttja sommarkortet.

I Hässleholm väntade vi bara några minuter och nu hann ytterligare en vandrare ansluta sig till gruppen. Bussen vi går på skall föra  oss till Hovdala slott.

Solen strålar och Sylvia hälsar oss välkomna till hennes sommarresidens. Dagens vandring skall bli 12 km. Kjell som skall hålla koll på att ingen kommer bort under dessa 12 km räknar in oss. 14 tvåbenta och 2 fyrbenta . Vandringen börjar  genast. ( Vet inte om Sylvia inte tyckte vi platsade att bli inbjudna på hennes slott.) Gula, blå, orange och röda markeringar följer  vi. Sylvia och Kjell har gått här tidigare och rekat så de vet  oftast i vilken ordning vi skall ta färgerna. Wendelas hus passeras(vem  Wendela var vet jag inte eftersom jag inte tar upp mina glasögon och läser på berättelsen om henne). Som granne finns fladdermösshuset. Tack och lov hänger  de väl upp och ner där inne så jag slipper konfronteras med dem. Naturen är väldigt vacker så vi stannar ibland  och bara njuter av allt omkring oss. Vi måste ju hela tiden, medan vi går, kolla marken så vi inte snubblar över stenar och rötter. Hovdala ån och Hovdala sjön passeras.

Plötsligt står vi framför Biblioteksruinen mitt inne i skogen, det är länge sedan det var ett fungerande bibliotek, tror inte ens att det finns någon bokbuss i dag i dessa trakter. Här intar vi dagens första matpaus. Det är en vacker plats och solen strålar över oss. Fönstren i Biblioteket var bortforslade till orangeriet vid Hovdala slott. Även här är jag för lat för att plocka upp mina glasögon och läsa om historien här. Ruinen   var åttakantig.

Det glada gänget fortsätter sedan sin vandring. Det är massor som ventileras, vilka adverb som styr adjektiv, bygdeforskning, dialekter, kommande vandringar, semestrar som de flesta av oss inte har och allt av varierande karaktär. Fortfarande underbar natur.

Plötsligt står vi vid en ca.50 kvm stor  terrass. Det finns även bord och bänkar. Kanske det är dans här ibland. (Bara min personliga fundering.) Här  blir det dagens andra och sista fika.Vi räknar med att det kanske blir möjlighet för en glass senare. Det är ett elstängsel runt terrassens undersida. Carl Wilhelm blir utvald att kontrollera om det är strömförande. Det är  ström i stängslet men väldigt svag. Han blir nämligen inte konstigare än vad man kan räkna med efter att ha bott i Svenljunga  större delen av sitt vuxna liv.

När alla är mätta och belåtna går vi vidare. Det är tydligen väldigt lättgånget för strax står vi nedanför ”Trähuset”. (Väl värt ett besök). Ett studiebesök,  där vi beundrar den fantastiska utsikten över Finjasjön. Här kan man köpa fika och betala så mycket man vill. Det låter väl bra, men vi har ju just tömt våra matpaket.

Åter vandring det är ju Engelholms Vandraförening som är ute. Vackert, vackert, vackert…….och trevligt. Vi har plötsligt gått 10 km och är åter vid Hovdala slott. Kommer in i en liten romantisk skogsdunge och där finns 2 bokar som ”parat sig” med 2 ekar. Det måste vara dessa träd som kallas ”förlovningsträden”. Det ser väldigt märkligt ut. Träden är  stora så det är inte dagens försök som gett resultat.

Skulle det komma med någon bild där jag kikar in i ett underligt hus så kan jag meddela att det var inget intressant där inne, några trädgårdsmöbler, en sopborste och en boskasta(pitmål).

Hovdala orangeri får också besök av oss. Tyvärr hade de redan hunnit byta ut fönsten från biblioteket,  så dem fick vi inte se. Fönstren som finns där nu är av betydligt senare årgång.

Sedan hägrar  en fantastisk köksträdgård, här är det underbara färgkombinationer. Dessutom information om vad blommorna heter för oss som inte kan så många sorters blommor mer än maskros och vitsippa.

Vi blir erbjuds  att hjälpa ett par arkeologer att gräva upp gräsmattan men det är ingen som nappar på det. Däremot shoppen som inrymdes i slottsbyggnaden. Här finns både vackra och roliga saker men vi har ju inte plats i våra ryggsäckar där det nu finns tomma matburkar. Birgitta är  snabb och hinner  inhandla en glass.

Nu har  vi 2 km kvar tills vi kommit upp i 12 km som det står  i programmet. Vi kommer  hinna till den tidiga bussen om ca. 40 minuter så Kjell räknar  in oss och Sylvia lotsar oss med säkra steg till busshållplatsen(ursäkta Marie Louise jag såg att du drog i början). Vid busshållplatsen tackar Christina , Sylvia och Kjell för en underbar dag som vi ser framemot skall komma i repris nästa år. Birgitta hade uppsnappat att salladsbrunch kostade endast 135 kr, så det bestämmer vi skall planeras in i 2013 års Hovdala vandring. Kassören godkände förslaget.

Bussen till Hässleholm har inget trappsteg från chauffören och vidare bak ( vilket alla andra bussar har, enl Birgitta) så Birgitta höll på att göra en frivolt, men hennes ungdom och smidighet höll henne på benen.

Framme i Hässleholm droppar  2 personer av från gänget. Christina dristar  sig bort till torget och köpte en glass( det är nog norra Europas bästa glass) och hon hiner  med bussen  som gick efter 13 minuters väntan. Det är fantastiskt hur väl allting flutit idag.

Själv lämnar jag bussen i Bernstorp där min cykel väntar.

Hoppas alla kom hem lyckligt efter denna fantastiska dag.

Min berättelse är inte detaljrik endast vad jag spontant känner såhär med några timmars perspektiv. Hoppas Ni som varit med känner igen Er och Ni andra blir nyfikna på Hovdala och dess omgivning.

Tips! Kolla in 2011 års vandring vid Hovdala som ger mer fakta.

 Helena  (mitt !:sta försök att beskriva en vandring.)

 

Bilderna tog vid den här vandringen av Bengt och Christina.  

 

ho 1    

Avfärd från Ängelholm med 9:an mot Hässleholm.

 

ho 17

Framme vid Hovdala....Sylvia och Kjell tar täten upp mot slottet.         

ho 11

Bengt hittade kulhål i slottsporten....frågan är om det är svenska eller danska kulor som har gjort hålen ???

ho 19

Sedan blev det vandring i vacker natur och hela tiden nära vatten. (det gillar våra fyrbenta vandrare)

ho 12

Vackert och rofyllt.

ho 18

Många tacksamma motiv för våra fotografer.

ho 20

I år har det verkligen grönskat i skogar och hagar.

ho 6

Paus vid "biblioteket" som aldrig blev färdigt.

ho 11

Sylvia (dagens vandringsledare) samlar ihop gruppen för fortsatt färd.

ho 22

....men helt plötsligt var det Bengt som höll i ledningen.

ho 23

Så skymtar vi Finjasjön mellan dungarna.

ho 2

 En fin terass och en bra plats för fikapaus nummer två.

ho 24

Det här ser väl mysigt ut ???  Men det gällde att.......

ho 11

...hålla upp fötter och ben så att man inte kom åt den strömförande ledningen. Karl-Vilhelm som tog första stöten satt dock kvar med benet mot ledningen....han tyckte att kaffet höll sig varmare i muggen på det sättet.

ho 3

Så blev det ett besök på Hovdala Trädhus.

ho 4

Över träbron mot ingången.

ho 27

Så enkelt, så rent, så vackert.........

ho 26

En ledare och en skribent beundrar utsikten mot Finjasjön.

ho 5

Så här härligt inbäddat i skogen ligger Hovdala Trädhus.

ho 17

Bok + Ek = SANT !!!

helena

Helena hittade också ett par kulhål i en dörr...inget speciellt där inne sa hon......

ho 1

....men jag tyckte det var ganska läskigt.          arkivfoto

 ho 18                

Vi skyndade oss bort till orangeriet......Karl-Vilhelm höll vakt....men vi vet inte riktigt varför ????

ho 28

Interiör från orangeriet.

ho 25

På vandring igen i vackra omgivningar.

ho 29

Mycket att titta på och mycket att läsa om.

ho 30

Slottets köksträdgård med massor av blommor, örter och kryddor.

ho 8 

Den här bilden får illustrera färgprakten i trädgåden och blir dessutom

dagens blomma: Minitagetes

ho 9

Det här måste ju också bli dagens skylt....kanske årets skylt??? Det gäller att se problemen från en humoristisk sida.

ho 32

Arkeologiska utgrävningar i historisk miljö.

ho 50

Vi hade inte tid att hjälpa till med grävandet .....men en tur in i slottsbutiken har man ju ALLTID tid med.

ho 14

Sedan blev det full fart mot bussen......

ho 33

....vi hann och hade till och med lite marginal.

ho 35

 I Hässleholm hittade vi en buss som passade oss perfekt.

ho 31

-Jodå, vi var också med.....som vanligt.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:38 Skribent: Kjell Fjellsén

Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Kristian Kriblad, Harnackavägen 36
26675 Hjärnarp

Kontakt:
Tel: 0706190695
E-post: This is a mailto link

Se all info