Hoppa till sidans innehåll

Sinarpsdalen och Axeltorpsforsen


              

 

  Söndagen den 17 april

  Vandringsledare: Boris Larsson   Antal vandrare: 21   Vandringslängd ca: 14 km

 

Vi samlades i Sinarpsdalen för dagens vandring och inledde med en liten ”ceremoni”. Undertecknad har ju i både ord och text skojat med Evy om att hon bor på fel sida om åsen och därför har ombetts att alltid ha ordning på sitt temporära inresevisum till Skåne, när vi vandrar på rätt sida av åsen. Idag tog vi ett avslut på denna historia genom att tilldela Evy Enoksson ett permanent inrese- och uppehållstillstånd gällande för hela Skåne.

-  Som man ser på bilderna så tog Evy detta lilla skämt på rätt sätt –

Sedan skyndade vi oss iväg för att få upp värmen….SMHI och DMI hade lovat varmt och soligt väder men vad hjälper det när verkligheten är en annan. Eftersom terrängen vid Sinarpsdalen är rejält kuperad, så tog det ingen längre stund att få upp arbetstemperaturen och komma in i andra andningen.

Vi fick se ett mycket annorlunda landskap mot det som möter oss på sommaren men det var intressant….idag var det vitsippor och alla sprängfyllda knoppar som gav liv åt landskapet.

Lite teknik mitt i naturen, vi vandrade intill västkustbanan och fick plötsligt se SJ: s dubbeldäcksvagnar susa förbi under oss. ( undrar om de hann se oss ? ) Vi passerade också den högsta punkten på stambanan ( Malmö – Göteborg ) järnvägen går här på 104 meters höjd över havet. Några år till…

Dagens rast klarade vi av hemma hos Boris i Grevie…lite bekvämare än vanligt och med utsikt över slätten och Skälderviken. Vid denna paus passade vi också på att sjunga och hurra för Frank som firade sin 66: e födelsedag  med en vandring tillsammans med vännerna i vandrarföreningen.

Efter detta lilla uppehåll gick färden in i skogen igen och bort mot de natursköna områdena vid Axeltorpsforsen….verkligen storslagna vyer…..vi såg inte Näcken men några menade att de hade hört hans spel genom forsens brus.

Några kilometer till och sedan siktade vi bilarna igen. En ganska lång och bitvis lite krävande vandring men väl värd alla de tusentals stegen ( > 20.000 ).

Detta är Boris hemmaplan och det märks, han får ut maximalt av området och man ser att han njuter av varje sekund där ute på stigarna.

 

Kjell

 

Bilderna togs av Ewa Engström och Kjell Fjellsén

Härmed har vi nöjet att .....

..överlämna detta permanenta inrese- och uppehålsvisum gällande...

 ...för hela Skåne och lite bubbelvatten att fira med.

Sedan kom vi igång med vandringen.

 

Till att börja med var det mössa på som gällde.

Vattenpassage.

Vårbäcken porlar och ....

...och vitsipporna blommar.

Boris visar på vad som är kvar av en backstuga som låg här.

Backstuga är en liten, enkel stuga belägen på annans mark, bebodd av person(er) som inte huvudsakligen sysslade med jordbruk. Ofta låg dessa stugor på allmänningar (jämför med torp). Begreppet är känt sedan början av 1600-talet, och ska inte ses alltför bokstavligt.

Backstugor beboddes ofta av gamla och/eller fattiga människor. Många tjänstgjorde som "pensionärsbostad" för gamla föräldrar, pensionerade trotjänare eller socknens fattighjon. Dessa personer kallades backstugusittare 

SJ -tåg med...

...dubbla våningar.

 

Den här går ju bra men i Norge sätter man inte upp denna typen av grindar....?!

Uppdelning i två grupper.

I väntan på tåget....bara att gilla läget.

Hemma hos Boris....det blev fullt på terassen.

Jubilaren agerar grindvakt.

Gammalt och nytt på samma gren.

 

 

Samma sak varje vår...naturens underverk.

En besvärlig passage men alla tog sig genom labyrinten.

Känns profilen igen ??   Friidrott....OS....

Svårt att få bra bilder av själva forsen, ni får hålla tillgodo med dessa.

 

Här kan man tala om höjdskillnad.

Vet egentligen inte varför den här bilden kom med......men visst ser det ut som om björkarna sträcker sig mot ljuset ...eller kanske inte ???

 

Man riktigt känner hur nära det är, några dagar med sol och

det är grönt över allt.

Och hur har man tänkt här?? Det är nät hela vägen runt.

 Ner till höger och vi är framme vid bilarna. Slut för idag..tack för idag. 

 

 

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:36 Skribent: Kjell Fjellsén

Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Kristian Kriblad, Harnackavägen 36
26675 Hjärnarp

Kontakt:
Tel: 0706190695
E-post: This is a mailto link

Se all info