Hoppa till sidans innehåll

Hallandsåsen 2011-07-24


 

 

Söndagsvandring med Wiggo

 

Det kom några bilder från Bengt och jag kan då utläsa att det var 9 eller möjligen 10 personer som gick denna söndagsrunda.

De fick höra Wiggo berätta om en otäck olycka vid Trionylfabriken som låg några kilometer norr om Toarps by. Sprängämnesfabriken hade invigts 1939 och tillverkade sprängämnen för civila ändamål trots de krigstider som rådde. Det var 15 personer som arbetade vid fabriken.

Klockan 15:15 den 25 maj 1941 gick patroneringshuset i luften och 6 personer miste livet. Orsaken till olyckan klarlades aldrig men man misstänkte något fel på en patroneringsmaskin.

Fabriken byggdes inte upp igen.

De finns en minnessten över dem som omkom i olyckan. (se bild nedan.)

Det går att läsa mer om fabriken och olyckan i Ängelholmsboken  från år 2008.

 

Vid ett annat stopp berättade Wiggo om ett par offerkastplatser uppe på åsen. Någon gång under 1800-talet hade två vaktpågar vaktat boskap från två olika gårdar, Gånarp och Toarp.

Av någon anledning hade de blivit osams och det hade blivit en tvekamp dem emellan som slutade med att båda dog, de hittades ett par hundra meter från varandra. Vid denna vandring besöktes en av offerkastplatserna. Läs mer om vad en offerkastplats är under bilden längre ner på sidan.

Intressant är också att läsa om en händelse i Vegeholmsskogen där två vaktpågar (tvillingbröder) skall ha skjutit varandra till döds med pilbågar, även här finns en minnessten.

Det gick tydligen vilt till under dessa tider.

Efter denna historielektion skall bara tilläggas ett tack till Wiggo för en fin och mycket givande vandring om än lite blöt  (enligt de deltagandes samstämmiga utsago).

                                                                     Kjell F.

 

Ha 1

Ryets väg....kort och gott.

Ha 2

Även om det regnar måste man ju fika.....det är ju ännu viktigare då att få i sig något varmt. 

Ha 3

Mot Trionylfabriken....eller vad som är kvar av den.

Ha 4

Wiggo berättar om olyckan på platsen där det hände och till höger på bilden syns minnesstenen.

Ha 5

Ännu en berättelse, nu vid en av två offerkastplatser som finns uppe på åsen.

En offerkast (även riskast) är en plats som har uppstått där någon dött en oväntad eller våldsam död. Förbipasserande har på platsen offrat ett mynt, kastat en sten, en kvist (ibland får den ej vara grön) eller granris för att hindra den omkomne att gå igen eller för att skydda sig själv mot olyckshändelser på färden. I vissa områden levde man i tron att ju större sten eller gren man kastade på högen desto längre kunde man färdas längs vägen utan att råka ut för en olycka.[2]

Det finns fortfarande levande offerkast i Sverige, särskilt i Dalarna och Härjedalen.

Ha 6

Glada miner...om det är för att det hade slutat att regna eller om det var för att man hade siktat slutmålet för vandringen....eller kanske hade Wiggo berättat en rolig historia. Vi som inte var med lär aldrig få veta sanningen.

Foto: Bengt Johansson.

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:38 Skribent: Kjell Fjellsén

Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Kristian Kriblad, Harnackavägen 36
26675 Hjärnarp

Kontakt:
Tel: 0706190695
E-post: This is a mailto link

Se all info