Hoppa till sidans innehåll

Vandring på Järavallen 2010-10-10


En trevlig vandring i dimmig och något trolsk miljö. Vi hade en fin förmiddagsvandring och alla verkade glada och uppåt.

 

 

 

  Några fler bilder från Christinas minneskort....

 

Britt-Marie med en rejäl svamp - stolt fjällskivling.

 

Stolt fjällskivling

Svenskt namn: stolt fjällskivling (äv. fjällskivling)  
Engelskt namn: parasol mushroom
Kategori: Svamp
Beskrivning: Stolt fjällskivnlig är en mycket uppskattad matsvamp som växer vilt i svenska skogar, framförallt i södra och mellersta Sverige. Fjällskivlingen är en stor och ståtlig svamp med en hög fot och vid ljus hatt med gråbruna fjäll. Hatten är den del som uppskattas mest, och är mycket god att steka med bara salt och ev. lite peppar, antingen hel eller i bitar. Häll eventuellt på lite vispgrädde och låt den dra en stund.

Foten kan vara ganska seg men smakar gott och kan användas om den hackas i mindre bitar. Man kan också eller torka och mala den och använda som smaksättare i soppor och grytor.

Svampen smakar allra bäst när hatten fortfarande är något klockformig, dvs inte helt utslagen. Liksom annan svamp ska fjällskivlingen helst inte sköljas, endast borstas ren, annars går man miste om en del av smaken.
Finns att få tag på: I skogen på ljusa platser och i skogsbryn under svampsäsongen på hösten.Brukar sällan säljas i matbutiker, ev. vid enstaka tillfällen lokalt.

 

 

 

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:37 Skribent: Rolf Gärdby

Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Kristian Kriblad, Harnackavägen 36
26675 Hjärnarp

Kontakt:
Tel: 0706190695
E-post: This is a mailto link

Se all info