Smedstorp

Tisdag 17 juli 2018

Smedstorp och Gårdlösaleden 2018-07-17, 12 km

Vi var 12 vandrare som steg på tåget i Ängelholm, vilket skulle ta oss först till Lund och sedan till Smedstorp och Gårdlösaleden. En av vandrarna var Kjell Fjellsén.

Vår vandringsledare för dagen var Anita Nilsson som steg på i Helsingborg. Ytterligare 2 vandrare anslöts sig till ”gänget” i Lund där vi tog tåget mot Simrishamn.

Vi passerade Ystad på vår färd mot Smedstorp. Där fick vi världens överraskning! Kjells syster och systerdotter steg ombord på tåget. Med sig hade de kaffe och nybakta kanelbullar, som de bjöd oss på! Det smakade alldeles utmärkt, lite småhungriga som vi var efter en hel del tid på tåget.

Väl framme startade vi vår vandring på den med röda bollar markerade leden. Ovanligt nog för denna sommar regnade det, fast det kändes nästan bara skönt och varade inte så länge. Leden gick genom olika landskap, stora åkrar av gula mogna sädesfält, skogar av lövträd eller gran, biotop-skyddad skog och naturreservat. Med andra ord en omväxlande vandring både beträffande land-skap, väder och olika typer av vägar och stigar. I skogen var dock myggen lite besvärliga.

På flera ställen fanns information att läsa på uppsatta skyltar. Sitt namn har leden fått från en gård som hette Gårdlösa men som inte längre finns. Andra skyltar berättade om stenbrott, kalkstens-brytning m.m.

Denna vandring gjordes även 2012 och 2013, då även en guide följde med på vandringen.

Det  finns mer detaljerad information om leden under vandringsberättelser från dessa år, under rubriken Smedstorp.

Två fikapauser var inplanerade. Väl framme i Smedstorp hade det åter igen, typiskt för denna sommar, blivit jättevarmt och ett besök i affären för ett glassinköp kändes nödvändigt.

Vi tackade Anita för en fin vandring innan vi började återfärden mot nordvästra Skåne.

Vid pennan/ Ingegärd Persson

Smedstorp ligger på Gårdlösaleden.

Samling

Kl. 07.30 väntar på Öresundståg från GBG.

Tåg

Tågbyte i Lund.

Skylt

Enligt bild.

Tåg

Kjells syster och systerdotter överraskade med fika på tåget från Ystad.

Ankomst

När vi anlände till Smedstorp, föll lite regn dock bara en kort skur.

Fält

Popcorn på rot.

Vandrare

Slutregnat, så här trummar vi på.

Fika

En fin grillplats på leden.

Hästar

Rymlingar från Jägersro.

Skylt

Gårdlösaledens markering.

Höstbild

Dagens höstbild.    : )

Fika

Anita föreslog en andra fika här.

Glass

Glass m.m., inhandlades hos Leifs "store" i Smedstorp.

Affär

Ny och gammal inredning hos Leifs.

Foto:   Bengt Johansson

Uppdaterad: 18 JUL 2018 16:10