Postrånevandring

Pv01Biljettförs

Torbjörn och Rita säljer biljetter.

Söndagen den 5 maj arrangerades den traditionella Postrånevandringen över Hallandås på 12 km. Den började för ca 30 år sedan i Hjärnarps GIF s regi. Sedan var det Ängelholms Turistförening som höll i arrangemanget i flera år och nu är det Framtidsbygd Hjärnarp. Det krävs ett femtiotal funktionärer, historiska figurer och några sponsorer för att kunna genomföra vandringen.

Ca 730 biljetter såldes vid Hållstugan och i Östra Karup. 13 bussturer körde vandrarna från  Margretetorp till Östra Karup där vandringen börjar. Den första backen är djävulsk för dem som inte varit med tidigare men sedan är det mest plan mark i underbar natur. Under färden dyker följande historiska figurer fram: Snapphanar, Danska soldater, Viktor lejon, Drottning Kristina som berättade om när hon vid gränsen mellan Sverige och Danmark bytte till manskläder för att inte kännas igen och sedan gav  sig iväg till Rom för att bli katolik och slippa den svenska tronen. Vidare Postryttaren, Carl von Linné, Bellman, Hacka-Greta – gårdfarihandlerska och slutligen Drottning Margareta vid målet utdelandes Engelholmsglass som den sista läskande läckerbiten till alla som genomfört vandringen.

Under vägen fick vi även en vattenflaska, våffelkex med ost, kavring med prickig korv, kaffe med dopp, nyponsoppa med skorpor, äpplen mm så hungrig behövde man inte gå!

Från Engelholms Vandrarförening deltog 43 personer och vi hade även ett stopp med information om föreningen och förhoppningsvis fick vi några nya medlemmar. Vid info-stationen stod tre pigga medlemmar: Helena, Rune och Bertil och gjorde ett fint jobb!

Skriv upp den 4 maj 2014 i almanackan för då kan allt detta upplevas igen.

Vid pennan: Rita Aatola Olsson.

Foto: Rune Bengtsson och Jan Gustavsson.

Pv02 Snapphonor

Snapphonorna anföll alla skoningslöst.

Pv03Nyponsoppa

Här serveras nyponsoppa och skorpor.

Pv04-ovanlig Triumf

Två stycken av 1948 års modell. En prima årgång.

Pv05gräns

Drottning Kristina berättar vid Skåne - Hallandsgränsen.

Pv07 Lotus

Lotusklubben luftade sina klenoder denna fina dag.

Pv08 musik

Musikunderhållning till kaffet hos familjen Carr.

Pv6 postiljon

Postryttare.

Pv09 rånade

Hacka-Greta och hennes fästman blev rånade här.

Pv10 Linne berättar

Carl von Linné berättar om sin Skånska resa.

Pv11 Evf

Helena informerar om Evf.

Pv12 Vice ordf. värvar medlemmar

Vice ordförande Bertil värvar nya medlemmar.

Pv13 730 deltagare

Här kommer några av de 730 deltagarna.

Pv14 Utsikt

På nervägen mot Margretetorp.

Pv15 Glass

Drottning Margareta delar ut glass vid målgången.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:00
Skribent: Jan Gustavsson