Stadgar och policy

Stadgar, policy, riktlinjer och andra regler för verksamheten

inom Engelholms Vandrarförening.

Stadgar:

Enligt mötesprotokoll vid årsmötet 1984-04-02 skall föreningen följa Riksidrottsförbundets normalstadgar för idrottsföreningar.

Finns på Internet under RF:s normalstadgar för idrottsföreningar.

Policy och riktlinjer för verksamheten:

Allmänt.

Föreningen skall arrangera vandringar för en bred grupp av människor. I våra program skall det alltså finnas såväl kortare som längre vandringar.

Vi skall ha en bredd också när det gäller tidpunkter för våra vandringar och utnyttja så många veckodagar som möjligt.

Vi skall göra detta för att ge våra medlemmar:

- en chans att uppleva vår vackra natur.

- en möjlighet att bibehålla eller förbättra sin kondition.

- en chans att bygga vidare på sitt sociala nätverk.

Vid arrangemang skall en gemensam samlingsplats i Ängelholms tätort vara angiven för att samåkning skall kunna tillämpas, dessutom skall en ansvarig för arrangemanget vara namngiven, så att de som bor i kranskommuner har möjlighet att utan onödig omväg nå startplatsen.

Vid samåkning med bil skall bilföraren/bilägaren erhålla x kr per mil från respektive medresenär enligt vid årsmötet bestämt belopp per mil.

Vid behov av eventuell rekognosering av vandring, har vandringsledaren rätt till milersättning enligt årets skatteregler. Vandringsledaren är den som själv avgör om rekognosering behövs.

Försäkring.

Olycksfallsförsäkring

Föreningen har inte tecknat någon kollektiv olycksfallsförsäkring.

Anmälningsavgift vid resor.

Vid vissa arrangemang kan en förskotterad anmälningsavgift vara nödvändig för att arrangemanget skall kunna förbokas och genomföras. Denna anmälningsavgift återbetalas ej av EVF eftersom priskalkylen för resan baseras på antalet anmälda resenärer utan någon marginal. Detta för att kunna sätta ett så lågt pris som möjligt för den enskilde resenären. Om medlemmen eventuellt skulle vilja avboka beställningen efter inbetald anmälningsavgift och önskar återbetalning av anmälningsavgiften får detta regleras genom privat reseförsäkring och de regler som gäller för denna och är inget som EVF kommer att engagera sig i.

Regler för och vid vandringar:

Som långvandringar menar vi vandringar som är planerade till minst 12 km.

Vandringar som planeras till mer än 8 km skall ha en rast efter ca halva sträckan. Vid längre vandringar skall det förutom eventuella raster för att dricka och pusta ut finnas rast för mat och dryck vid var 5.e km.

Nya medlemmar skall informeras om att man bör medtaga matsäck vid längre vandringar.

I samband med vandringar i skog och mark skall alltid hänsyn tas till de regler som gäller för allemansrätten

Vandringsledaren skall:

* Alltid möta upp vid plats som anges i programmet, eller se till att någon annan person är där.

* Se till att vandrarna har ordentliga skor, matsäck och dricka som vandringen förutses kräva.

* Räkna in antal vandrare innan vandringen börjar

* Alltid utse en kökarl/kökvinna

* Se till att ingen vandrare utan tillåtelse går före vandringsledaren som leder vandringen.

* Starta vandringen i ett lugnt tempo och aldrig rusa iväg de första kilometrarna för att sedan slå av på hastigheten.

* Pausa med jämna mellanrum, vänta in de som är sist och se till att de får sin paus och hinner dricka och hämta andan.

* När man stannar och berättar något, se till att alla har kommit fram innan du börjar berätta så att alla hör.

* Efter rast skall alla vandrare räknas in.

* Vid vandring på trafikerad väg som saknar markerad gångväg, skall vandringen ske på körbanans vänstra sida mot mötande trafik.

* Om det finns anledning att tro att det blir fler än 30 på en vandring, bör vandringsledaren om möjligt ha förberett en alternativ vandringsledare så att man vid behov kan dela upp gruppen under vandringen.

* Efter vandringen rapportera till statistikansvarig hur många som varit med på vandringen och hur lång vandringen blev.

Vandraren skall:

* Meddela vandringsledaren och kökarlen/kökvinnan om man avser att avbryta eller avvika från vandringen.

* Om man avviker från gruppen för toabesök i skogen etc. sätta ryggsäcken på stigen där man avviker samt meddela kökarlen/kökvinnan.

* Aldrig utan Vandringsledarens tillåtelse gå framför vandringsledaren.

Uppdaterad: 16 AUG 2013 13:19
Skribent: Kjell Fjellsén